Barion Pixel

A következő sütik (cookie-k) használata lehetséges a Magyar Takarmány Kft. oldalain:

Szükséges cookie-k:

 - működési/funkcionális sütik: ezek a sütik segítenek a szükséges tartalom betöltésében

 - elengedhetetlenül szükséges sütik: ezek a sütik szükségesek az oldal működéséhez és fő funkcióihoz

 - teljesítmény sütik: ezekkel a sütikkel időt spórolhat, hiszen növelik az oldal betöltési sebességét

Marketing cookie-k:

 - Ajánlat sütik: ezek a sütik teszik lehetővé az akciós ajánlatok megjelenítését, az Ön igényeihez igazított tartalommal

Harmadik fél cookie-k:

 - a felhasználói élmény javítása érdekében harmadik felek által kezelt eszközök is alkalmazásra kerülnek (pl. Facebook, Youtube és egyéb plug-inok). Ezekkel a sütikkel lehetősége nyílik tartalmat megosztani a közösségi hálón, illetve extra anyagokat megtekinteni a szolgáltatásokról.

Tekintve, hogy a Magyar Takarmány Kft. (illetve tárhely és/vagy tartalom szolgáltatója) nem tudja harmadik fél által elhelyezett sütiket sem blokkolni, sem befolyásolni, az adott sütikről az adott szolgáltatás oldalán kaphat felvilágosítást.

A Magyar Takarmány Kft. honlapja által létrehozott sütik:

 __mid: Általános azonosítás böngészőnként. Egy egyedi azonosító, ami arra használatos, hogy azonosítsa a felhasználót és biztosítsa a megfelelő működést. Szükséges a kosár funkció működéséhez. (Érvényességi idő: 2 év)

 __acceptedcookie: A süti feltételek elfogadását jegyző süti. Ez tárolja, hogy a felhasználó elfogadta a feltételeket. (Érvényességi idő: 1 év)

 geo_lastrefresh: az üzlethez helymeghatározás utolsó frissítés ideje. (Érvényességi idő: 1 év)

 geo_latlng: A geolocation által meghatározott, előre engedélyezett helymeghatározás által biztosított GPS koordináták, amik az üzlet, illetve a Magyar Takarmány Kft. egyéb fizikai megjelenési helyeihez használatosak. A legközelebbi üzlet felajánlásához szükséges. (Érvényességi idő: 1 év)

 popupHostSessionID: Belső pop-up (felugró ablak) reklám szoftverhez szükséges egyedi azonosító, mely segít abban, hogy az egyes látogatóknak megfelelően működjön. Személyes adatokkal nem összeköthető. (Érvényességi idő: 1 hónap)

Baromfi kannibalizmus

MagtárHáz
2021. 02. 26. 14:00:00
Baromfi kannibalizmus
Városi legenda a megelőzés vagy tényleg elkerülhető?

Baromfi kannibalizmusról akkor beszélünk, amikor a tyúkudvarunkban kikezdik egymást a szárnyasaink. Ennek jellemzően vannak előjelei. Ilyen az, amikor egymás tollát csipkedik vagy a falról eszik a meszet.

Alapvetően kettő okra vezethető vissza a kannibalizmus a szárnyasok között. A leggyakrabban a szűk helyre zsúfolt magas darabszám váltja ki a csipkedést. Ha kicsi helyen vannak, akkor előbb-utóbb egymást kezdik piszkálni a baromfik. Jellemzően 3-7 tyúk per négyzetméter egészségesnek mondható. Természetesen a fajta nagyban befolyásolhatja ezt a darabszámot.

A második lehetséges ok az ásványi anyag, vitamin és/vagy nyomelem hiány. Sokan állítják, hogy őseink is kukoricával és egyéb szemes terménnyel etették a baromfikat és nem volt semmi probléma. Természetesen hiánybetegségek akkor is léptek fel. És valójában az akkori termény és zöldtakarmány beltartalmak sem egyeztek meg a mai beltartalmakkal. Gondoljunk csak bele abba, hogy 30-40 évvel ezelőtt mekkora termésátlag jellemezte a szemes terményeket, a búzát, kukoricát? És manapság? Sorra dőlnek meg a rekordok, a földet egyre inkább kizsigerelve. Így az állatok sem jutnak optimális mennyiségű nyomelemhez, hiába kapirgálnak.

A hiánybetegségek leginkább a tojó állományokat érintik. Ők azok, akik szorgos munkával napról napra állítják - állítanák - elő a tojást. Ehhez pedig kell a bevitel is: fehérje, ásványi anyag, vitaminok, nyomelemek. A tyúk alapvetően egy tojástermelő automata: ha megadjuk neki a tojás gyártásához szükséges alapanyagokat, ő összeállítja és megjutalmaz bennünket tojással.

A kannibalizmus a baromfi optimális étrendjével és tartástechnológiájával elkerülhető az esetek 95%-ban. Figyeljünk rá, mert könnyebb megelőzni, mint utólag orvosolni a bajt. Természetesen kérdés esetén állunk rendelkezésedre, segítünk tanácsainkkal.

Tartalomhoz tartozó címkék: Baromfi
Az oldal tetejére