A szárnyasok eszköze a rágásra – fogak hiányában – a zúzógyomor, azaz a zúza. Ez a szerv látja el esetükben a táplálék őrlését. Ahhoz, hogy a zúza megfelelően működjön, szüksége van apró kövecskékre, kavicsokra. Az apró darabok a zúzógyomor megfelelő működésének támogatásán kívül segítik a szervezet kalcium szükségletét is biztosítani. Sok esetben madárhomoknak, madárkavicsnak is hívják a gritteket, amelyeket magyarul emésztőnek nevezünk.
Általában organikus alapanyagokból zúzzák össze a gritteket, amelyeknek széles palletája létezik. A két legismertebb magyar emésztő galambok számára a Röpte és a Shaub féle, Honvágy emésztő. Természetesen léteznek egyéb prémium galamb grittek is, pl. ánizsos, osztrigás, faszenes, pékagyagos vagy vöröskő. Baromfik esetében a mészkő és a zoolit alapú emésztők az elterjedtebbek, mint a mádi Mészkőgritt és Zoogritt vagy a zebegényi Mészgritt.
A grittek szerepe igen fontos a megfelelő takarmány hasznosítás szempontjából, hiszen az zúzógyomorban történő őrlés az emésztési folyamat egyik első lépése. Az emésztő etetés a takarmány mellett egy külön kis tálkába javasolt, így a madár a számára szükséges mennyiséget fogja felvenni.