Biologiai erjesztéssel, almából készülő, természetes savtartalmú szűretlen ecetféle. Többek között ecetsav, tejsav és citromsav található benne, valamint az emberi szervezet fehérjéinek felépítéséhez szükséges 20 aminosav közül 13 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezen kívül, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin is fellelhető benne. A legfontosabb ásványi anyagok és nyomelemek többsége benne van, kiemelkedik közülük a kalcium, a foszfor, a magnézium, a vas, a szilícium és a cink.
Az ecetet a gyógyításban már az ókorban is felhasználták. A rómaiak főként gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként alkalmazták. A magyar népi gyógyászatban a lázcsillapításban általánosan ismert, ma is használt módja, az ecetes borogatás vagy az ecetes zokni.
Magyarországon sokféle vizsgálatot és állatkísérletet végeztek. A szűretlen dR. Almaecettel kevert takarmány, illetve az itató vízhez kevert szűretlen dR. Almaecet hatását szarvasmarha, nyúl, birka, baromfi, pulyka, fürj, kacsa és liba állományokon vizsgálták.
Bebizonyosodott, hogy a szűretlen dR. Almaecet antioxidáns hatású. Magas nyomelem és vitamintartalma miatt roboráló. Tökéletesíti a fehérje beépülést. Csökkenti a koleszterin szintet. Hatására magasabb a vérplazma vasredukciós képessége, kevesebb megbetegedés fordul elő, szinte alig van gyógyszer és vitamin költség.
A dR. Almaecet akadályozza a belekben a káros baktériumok megtelepedését, fogyasztásával az emésztőszervi betegségek nagy része megelőzhető. Javul az emésztés, ezáltal jobb a takarmány hasznosítás. Jobb az állatok étvágya, nő a napi súlygyarapodás is. Szebb lesz az állatok kültakarója: fényesebb a toll, jobb minőségű a bundájuk.
Észrevették, hogy kevesebb a megbetegedés, igen alacsony a borjú elhullás aránya és nem utolsó sorban a tej bakteriológiai tisztasága is kiváló, jelentősen csökkent a tejben lévő szomatikus sejtszám.
A szűretlen dR. Almaecet, amely az összes makro- és mikroelemet, valamint az esszenciális aminosavakat is tartalmazza, pótolja az állatok szervezetéből a hiányzó anyagokat, és ezzel segíti szervezetünk működését.
Folyamatos használata egyenletessé teszi az állatok fejlődését, növeli az általános ellenálló képességüket. Más ecetfélék nem rendelkeznek ezzel a sajátossággal, hiszen a szűretlen dR.Almaecet esetében az alma jól ismert kedvező tulajdonságai mennek át az erjesztési folyamat során az ecetbe. Mi több, koncentrálódnak, hiszen egy liter szűretlen dR. Almaecet több kiló alma hasznosanyagát tartalmazza.
Tehát a jobb egészségi állapot és a jobb emésztés következtében javul az állatok ellenálló képessége, ezáltal a kondíciója.
A bakteriológiai vizsgálatok alátámasztották, hogy összetételénél fogva a legtöbb baktériummal szemben gátló hatású, egyes baktériumokkal szemben (E. coli, Salmonella, Staphylococcus) baktériumölő, azon túl, egyes baktériumos eredetű szövődmények kivédésére is alkalmas.